Результативна освіта


У сфері освіти сьогодні відбуваються досить серйозні зміни. Вже кільканадцять років на пострадянському просторі розвиваються та завойовують визнання активні методи навчання. Хтось називає їх інтерактивні. Не будемо зараз вдаватись в полеміку щодо термінології, очевидно одне: навчання за яке платять свідомо (на відміну від декого із студентів платних відділень) повинне приносити результат.



Який результат приносить навчання? Інформацію. У знаннях, вміннях і навичках. Проте ефективність навчання визначається життєспроможністю чи то можливістю практичного застосування.



Перед навчанням необхідно дати відповідь на кілька запитань:


1. Для чого навчати?

2. Кого навчати?

3. Чого навчати?

4. Коли навчати?

5. Як навчати?



Учасники повинні знати чого хочуть навчитися, для цього мають знати те, чого саме вони ще не знають, або не знають на достатньому рівні. Головне - повинні хотіти навчитися. Для цього варто потратити час, гроші і натхнення.



Результативна освіта повинна приносити прибуток, дивіденди, як і будь який інший вид діяльності, що претендує на прикметник "ефективний". Для кожного різний: комусь розважитись, комусь навчитись заробляти більше, комусь зрозуміти себе чи когось. Про плановані результати та шляхи їх досягнення обов'язково узгодьте наперед. Якщо Вам обіцяють золоті гори, то зазвичай отримаєте лише розчаруваня.



Згадався жарт про безробітного тренера, що подав оголошення в газету:

"Не відмовлю у спілкування за ваші гроші (оплата погодинна). Інтим не пропонувати"

Немає коментарів: